YOSHIO NAKAJIMA

Udstilling fra 16. sept. til 29. okt. 2023

YOSHIO NAKAJIMA

Verdenskunstner, der internationalt har fået tilnavnet ”The Japanese Giant”

Yoshio Nakajima er dybt original i sit kunstneriske udtryk, hvor han har haft held med at kombinere disciplinerne i den kalligrafiske japanske tradition med udtryksfuldheden fra de samtidige internationale strømninger som f.eks. CoBrA-bevægelsen og FLUXUS-bevægelsen (europæisk avantgardegruppe der lavede happenings og performances).

De forskellige indflydelser er i hans værker smeltet sammen til et flydende, rigt varieret og særegent udtryk. Her forenes spontanitet med streng formgivning og farverne flyder legesygt sammen med kalligrafiens bevægelser.

Yoshio Nakajima har udstillet over hele verden, fra Paris, London, Moskva til byer i Japan og USA. I Danmark deltog han i flere gruppeudstillinger med bl.a. brødreparret Asger Jorn og Jørgen Nash, og i dag er han i Danmark repræsenteret på kunstmuseer i blandt andet Silkeborg, Herning og Aarhus.

Internationalt er Nakajima repræsenteret på mange anerkendte kunstmuseer verden over, og i hjemlandet Japan finder man et museum, der udelukkende fokuserer på ham og hans kunst. Derudover fungerer han som professor for kunstakademiet i byen Saitama.

Siden sin ungdom har Nakajima været en kosmopolit, der med stor naturlighed har begået sig på scener over hele verden – fra Biennalen i Venedig til workshops med Hundertwasser i Østrig – til prisbelønnet udstilling på Pompidou i Paris. I dag lever han halvdelen af året i Japan og resten i Sverige.

 

Hans happenings eller performances er berømte, og han gør det stadig med begejstring på trods af sine 82 år. Gennem årene har han deltaget i mere end 500 happenings, nogle gange alene – andre gange sammen med andre kunstnere som Yoko Ono, John Cage og Robert Rauschenberg.