1. september 2023

VERDENSKUNST I BOGENSE

 

Af Line Kolding Kristensen

Det er en af kunstens virkelig ”tunge drenge” der snart besøger Bogense. Lørdag d. 16. september kl. 13.00 udfører den japanske kunstner, Yoshio Nakajima en af sine berømte happenings i Østergade uden for Galleri Knægt.

Borgmesteren åbner

Samme dag åbner Nordfyns borgmester, Mette Landtved-Holm galleriets efterårsudstilling, hvor værker af Yoshio Nakajima pryder galleriets vægge sammen med værker af Laura Windfeld-Høeberg og Jeanette Elmelund.

I den internationale kunstverden kaldes Yoshio Nakajima ”The Japanese Giant”, mens han i hjemlandet Japan kaldes ’Solens Søn’. Der er da også sole-lignende figurer i mange af hans billeder, men en anekdote om, at han som spæd var svagelig og først kom sig, da han blev sat ud i solen, knytter sig også til benævnelsen, fortæller Allan Mads Knægt.

 

Et halvt år om at få aftalen hjem

Nordfyn er langt fra at være central i kunstverdenen, så hvordan får man et internationalt navn med eget museum i Japan til at udstille i Bogense? ”Det er sørme heller ikke nemt,” fortæller Allan Mads Knægt. ”Kunne vi fortælle, at vi kom fra ”Copenhagen” i stedet for, ville meget være lettere. Men en god portion stædighed hjælper. I tilfældet med Yoshio Nakajima var det aldrig lykkedes, hvis vi ikke gentagne gange havde presset vores netværk. Til gengæld er samarbejdet gået dejligt let siden aftalen blev indgået,” fortsætter han.

 

På 35 kunstmuseer verden over

Yoshio Nakajima har udstillet over hele verden, fra Paris, London, Moskva til byer i Japan og USA. I Danmark deltog han for år tilbage i flere gruppeudstillinger med bl.a. brødreparret Asger Jorn og Jørgen Nash – og i dag er han i Danmark repræsenteret på kunstmuseer i blandt andet Silkeborg, Herning og Aarhus. I alt er Nakajima repræsenteret på 35 kunstmuseer verden over, og i tillæg har han sit eget museum i sit hjemland, Japan.

 

Kosmopolit og verdenskunstner

Siden sin ungdom har Nakajima været en kosmopolit, der med stor naturlighed har begået sig på scener over hele verden – fra Biennalen i Venedig til workshops med Hundertwasser i Østrig, til prisbelønnet udstilling på Pompidou i Paris. I dag lever han halvdelen af året i Japan og resten i Sverige. Nakajima udfører stadig sine berømte happenings og performances. Og han gør det med begejstring til trods for, at han er fyldt 82 år. Gennem årene er det blevet til mere end 500 happenings, nogle gange alene – andre gange sammen med andre kunstnere som Yoko Ono, John Cage og Robert Rauschenberg.

 

Legesyg og stringent på samme tid

Allan Mads Knægt lægger ikke skjul på sin begejstring for Yoshio Nakajimas værker. ”Han er dybt original og har haft held med at kombinere disciplinerne i den kalligrafiske japanske tradition med udtryksfuldheden fra internationale strømninger inden for kunsten som f.eks. CoBrA,” fortæller Allan Mads Knægt. ”De forskellige indflydelser er i hans værker smeltet sammen til et flydende, rigt varieret og originalt udtryk. Her forenes spontanitet med streng formgivning og farverne flyder legesygt sammen med kalligrafiens bevægelser,” afslutter Allan Mads Knægt

 

De spændende værker af Yoshio Nakajima udstilles på Galleri Knægt fra 16. september, hvor der er fernisering kl. 13.00.

FERNISERING MED PERFORMANCE AF YOSHIO NAKAJIMA OG ÅBNING VED METTE LANDTVED-HOLM

Galleriet inviterer til fernisering lørdag d. 16. september kl. 13, hvor de tre udstillende kunstnere, Yoshio Nakajima, Laura Windfeld-Høeberg og Jeanette Elmelund vil være til stede.

Nordfyns borgmester Mette Landtved-Holm åbner udstillingen kl. 13.00

Der bydes på lækker jazz, vin og en bid

Yoshio Nakajima udfører en performance, hvor der fremstilles et værk, der efterfølgende skænkes til Nordfyns Kommune

ALLE ER VELKOMNE