23. september 2023

Artikel sakset fra KUNSTAVISEN nr. 8 - 2023

 

Vild, vildere, verdenskunst

Yoshio Nakajima, Laura Windfeld-Høeberg og Jeanette Elmelund på Galleri Knægt

 

Af Jens Rolighed

Det helt store hovednavn på denne udstilling er naturligvis den japanske kunstner, Yoshio Naka- jima,, som det heldigvis er lykkedes galleriet at få med . Trods sine 82 år er han stadig særdeles aktiv, som man også kunne forvisse sig om, da han udførte en af sine velkendte happenings. Gen- nem årene har han været med i et utal af happenings som oftest alene, men også sammen med andre kunstnere som John Cage, Robert Rauschenberg og en anden japaner, Yoko Ono.

Verdenskunstneren

Yoshio Nakajima har udstillet over hele verden og har ovenikøbet fået sit eget museum i Japan. Han bor dels i Sverige og Japan, men har næsten altid haft stærke forbindelser til Danmark, fordi han i sine yngre dage havde flere udstillinger sammen med Asger Jorn og Jørgen Nash.

Hans japanske herkomst gør dog, at han er sin helt egen præget af den kultur, som han kommer fra. Hvis man kender til japansk kunst eller bare det japanske skriftsprog, genkender man straks hans brug af en kalligrafisk udtryksmåde, hvor brugen af både store og små pensler i stregerne skaber stor variation i stregtykkelserne.

Japans flag er helt hvidt og har i midten en rød sol. Sole i forskellige farver spiller ofte en stor rolle i Yoshios malerier. I ”Dancing Fish” er solen helt rødviolet, og den svæver over en mørkere rød grundflade. Ovenpå solen har kunstneren med den kalligrafiske pensel skabt et utal af dansende fisk med en søgen ind mod solens midte. Kompositionen er meget klassisk, men det store virvar af fisk og andre genstande giver et nyt liv til billedet. Samlet set giver det en meget poetisk skildring af en positiv energi.

Yoshio Nakajima – Dancing Fish

Laura Windfeld-Høeberg

Farvevalget er næsten altid optimistisk i hans malerier, som udstråler en energi og livsglæde, vi alle kan have brug for nu, hvor efteråret lurer om hjørnet. Man kan ikke andet end blive opfyldt af positivitet, når man ser Yoshios legende måde at behandle sit motiv på. Det er ikke underligt, at han er blevet kaldt ”Solens Søn”.

De to andre

Det er naturligvis ikke nemt at stille op over for en verdenskunstner som Yoshio Nakajima, men både Laura Windfeld-Høeberg og Jeanette Elmelund er særdeles spændende og talentfulde kunst- nere.

Windfeld-Høebergs naturskildringer har en disciplineret komposition med brug af de gyldne snit og diagonale linjer ind i billedet. Hun maler i en mere ekspressiv stil, hvor hun lader farver løbe ned over motivet, og det giver motivet en særegen karakter, som også afslører et temperament hos kunstneren.

 

Jeanette Elmelund er perfektionisten på denne udstilling forstået på den måde, at hun i sine gengivelser af opstillinger gerne vil opnå det næsten fotografiske resultat.

Elmelunds værker er helt ekstremt naturalistiske. I citronbilledet ses spejlinger i både plastik-emballagen og i den bordflade, som pakningen er lagt på. Det er imponerende, hvordan kunstneren er i stand til at videregive sine opstillinger til beskueren.

Både Elmelund og Windfeld-Høeberg har i deres opstillinger eller naturskildringer et stort potentiale, men alligevel er det Yoshio, som er den store verdenskunstner på denne udstilling, fordi han har sit helt eget udtryk og sin helt egen positive energi, der ikke kun er fra Japan, men også fra hans flirten med andre kulturer.

Tillykke til Galleri Knægt med Yoshio Nakajima, som lader solen skinne over Bogense her i sensommeren.

Jeanette Elmelund – Lemons